Trecerea în rezervă a câinelui de serviciu - Shiba

              La sediul inspectoratului, am desfășurat astăzi, 29.08.2023, ceremonia militară cu prilejul trecerii în rezervă a câinelui de serviciu. Domnul inspector șef, colonel ing. Lucian-Vasile MIHOC a dat citire Ordinului de trece în rezervă a câinele de serviciu.

              După o perioadă de 8 ani, camaradul nostru, câinele de serviciu SEMA, cunoscut în rândul pompierilor sub numele de “Shiba”, a fost retras de la misiuni și de la executarea serviciului.
Ciobănesc belgian Malinois, născut la data de 21 mai 2014, Shiba a fost atestat pentru specializarea „căutare salvare în mediul urban”, începând cu anul 2015, la Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.
Cuplul canin, format de-a lungul timpului din plutonier adjutant șef BERIAN Florin-Cozmin, plutonier PAVEL Dănuţ-Alexandru și ulterior din plutonier adjutant VELEŞCU Iulian și câinele de serviciu Shiba s-a caracterizat întotdeauna prin înalt profesionalism, rigurozitate, operativitate, atenție la detalii, îndemânare, bună comunicare, relaționare și atașament.


             Shiba a participat la numeroase activități specifice, iar dintre cele mai elocvente amintim: exercițiul - intervenție în caz de incendiu de pădure, cu victime surprinse de flăcări și victime dispărute, în județul Caraș – Severin; tabără canină organizată de către ISU Timiș, pentru perfecționarea activității de căutare calvare câinilor de serviciu în misiuni desfășurate în mediu natural. De asemenea, în cadrul Campionatului de dresaj al câinilor de serviciu din Ministerului Afacerilor Interne, cuplul chinotehnic din care Shiba a făcut parte, a obținut de fiecare dată locul I.


               Totodată, pe tot parcursul său a fost angrenat și a luat parte la:

 8 convocări și antrenamente de specialitate cu agenții de poliție/subofițerii din cadrul M.A.I. care au în dotare câini de serviciu;

 27 de ședințe demonstrative de dresaj;

 4 antrenamente de specialitate pentru misiuni de căutare-salvare urbană organizate și desfășurate la Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate Hunedoara;

 5 exerciții/ aplicații în mediu natural, împreună cu alți câini de serviciu din unități militare aparținând M.A.I.;

 24 exerciții/aplicații din care 15 la operatori economici de stat și privați, 4 la unități sanitare și 5 la unități de învățământ, unde au fost simulate situații de căutare-salvare în mediu natural și în spații închise;

 7 misiuni reale de căutare-salvare persoane dispărute în mediu natural;

 8 antrenamente de specialitate în diferite medii de lucru, în colaborare cu echipa canină din cadrul Formațiunii voluntare "SALVO", aparținând Primăriei municipiului Timișoara.


            În spirit camaraderesc, specific armei noastre, ca semn de apreciere față de activitatea desfășurată, începând cu data de 22 august 2023, data trecerii lui în rezervă, s-a hotărât ca acesta să rămână în marea familie a pompierilor, urmând a fi adoptat de către conductorul actual, domnul plutonier adjutant VELEŞCU Iulian, alături de care a petrecut ultima parte din activitate creându-se o relație specială.
În urma Programului formativ de inițiere în dresaj, desfășurat la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, în urma căruia a fost distribuit tineret canin, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș i-a fost repartizat un exemplar canin din aceeași rasă, câinele de serviciu, GAHA, care îl va înlocui în misiunile specifice pe Shiba.


Noul nostru camarad, GAHA, are în prezent vârsta de 4 luni, se află în perioada de instrucție, urmând ca după parcurgerea acestui stagiu de antrenament să intre în serviciu.
Având convingerea că și GAHA va reprezenta un partener de nădejde alături de pompierii timișeni, îi urăm Bun venit în rândul salvatorilor!

INFO CONTACT

Strada Înfrăţirii, nr. 13, cod: 300126, Timişoara, Timiş

0256.434.870, 0256.434.871

0256.430.615

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

LOCALIZARE

Top