Măsuri CJSU TM în caz de caniculă

În data de 21 iulie 2023, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, în vederea suplimentării măsurilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență în contextul temperaturilor ridicate din această vară.

      Astfel, pentru atenuarea efectelor negative ale temperaturilor ridicate asupra populației, în urma avertizărilor meteorologice de temperaturi ridicate și disconfort termic, se vor lua următoarele măsuri:

  • Intensificarea controalelor desfășurate de către instituțiile abilitate privind respectarea regulilor de protecție a muncii pe timp de caniculă;
  • Dezvoltarea de către unitățile administrativ-teritoriale a rețelei punctelor de prim ajutor și distribuire a apei potabile, în locații care asigură o ventilare corespunzătoare și popularizarea acestor locații;
  • Identificarea persoanelor vulnerabile (persoane cu dizabilități, boli cronice, persoane în vârstă) la valul de căldură și stabilirea măsurilor pentru sprijinirea acestora.
  • Operatorii publici și privați de transport persoane vor utiliza cu preponderență mijloace de transport în comun dotate cu sistem de aer condiționat funcțional.
  • Menținerea deschisă a punctelor de prim ajutor, zilnic, 7 zile din 7, între orele 11:00 şi 18:00 pe perioada caniculei (când sunt emise avertizări meteorologice de tip „cod portocaliu” sau „cod roșu” de temperaturi ridicate și disconfort termic). 
  • Transmiterea informațiilor de interes operativ, în termen de maxim 24 de ore, către Centrul Operațional al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „BANAT” al Județului Timiș.

Pentru a nu deveni victime ale caniculei, pompierii militari timișeni transmit următoarele recomandări generale:

➡ Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, între orele 11:00 – 18:00; Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

➡ Purtaţi pălării de soare, ochelari de protecție, haine lejere din fibre naturale și de culori deschise;

➡ Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă.

➡ Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

➡ Consumați fructe și legume proaspete.

➡ Nu consumaţi alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

➡ Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

➡ La cel mai mic sentiment de boală manifestat, contactați medicul de familie, iar în situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Accesați https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/ și informați-vă cu privire la modul de compartare în astfel de situații.

 

Totodată, atragem atenția cetățenilor că în perioadele cu temperaturi ridicate, crește riscul producerii incendiilor de vegetație uscată. Astfel de incendii se extind cu repeziciunne și pot pune în pericol viața și bunurilor. În cazul în care observați un incendiu de vegetație sau aveți suspiciuni despre arderi necontrolate, vă rugăm să alertați imediat autorităție competente și să apelați numărul unic pentru apeluri de  urgență 112.

 

FIȚI RESPONSABILI atunci când utilizați focul deschis!

❗NU utilizați focul deschis pe timp de vânt, secetă și/sau caniculă!

❗NU aruncați la întâmplare resturile de țigări!

 

Salvatorii militari timișeni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.

 

 

 

INFO CONTACT

Strada Înfrăţirii, nr. 13, cod: 300126, Timişoara, Timiş

0256.434.870, 0256.434.871

0256.430.615

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

LOCALIZARE

Top