Prevenirea incendiilor de vegetație uscată și miriști

Igienizarea terenurilor prin incendiere provoacă efecte dăunătoare solului precum distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului.

Incendiile de vegetație și miriști determină poluare aerului prin fumul rezultat și sărăceşte solul de materie organică. De asemenea, arderea miriștilor omoară anual zeci de animale și distruge habitatul natural al acestora.

Reamintim cetățenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Prin nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare pot avea loc consecinţe grave asupra comunităţii şi a mediului înconjurător.

  • Pentru a evita producerea unor astfel de incendii, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
  • desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
  • desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;
  • curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
  • izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
  • asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.

Conform HG 537 din 2007 privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, art. 1, pct. 3, lit. r) arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 lei.

Facem apel către cetățeni să întrerupă acțiunile de igienizare a terenurilor și să respecte recomandările transmise de autorități!

INFO CONTACT

Strada Înfrăţirii, nr. 13, cod: 300126, Timişoara, Timiş

0256.434.870, 0256.434.871

0256.430.615

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

LOCALIZARE

Top