EVALUAREA ACTIVITĂȚII COMITETULUI JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ȘI PREZENTAREA TEHNICII DE INTERVENȚIE INTRATĂ ÎN DOTAREA ISU TIMIȘ

Astăzi, 28.03.2018, în cadrul Bazei de Operații instalată în comuna Ghiroda, a fost prezentată Evaluarea Activităților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

La activitate au participat doamna Eva Georgeta ANDREAȘ – prefect al județului Timiș, domnul Călin DOBRA – președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Colonel Marian DRAGNE – Prim adjunct al Inspectorului general și domna Locotenent colonel Liliana Țeligrădeanu șefa DCVI, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, șefii armelor din cadrul MAI, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ofițeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în calitate de invitați.

PREZENTAREA BILANȚULUI ACTIVITĂȚILOR COMITETULUI JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

Pentru buna desfăşurare a activităţilor şi gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă în judeţul Timiş, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a avut în anul 2017 următoarele priorităţi:

 • identificarea şi promovarea unor forme şi metode eficiente de monitorizare a disfuncţiilor din sistemul situaţiilor de urgenţă şi de înlăturare a acestora;
 • asigurarea concordanţei dintre obiectivele stabilite, sarcinile de îndeplinit şi posibilităţile de care dispune Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile de conducere şi intervenţie subordonate;
 • creşterea capacităţii de gestionare şi management, prin optimizarea funcţionării structurilor de conducere şi intervenţie pentru situaţii de urgenţă şi evaluarea raţională a nevoilor şi resurselor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în anul 2017 în 20 şedinţe și a participat la 8 videoconferințe cu Guvernul României, în vederea asigurării coordonării integrate a măsurilor tehnico-operative pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse pe teritoriul judeţului Timiş.

Cele mai semnificative situaţii de urgenţă au fost generate de fenomenele meteorologice periculoase, respectiv intensificări ale vântului ce au depășit la rafală 90 km/h, luând aspect de vijelie.

 • În cadrul şedinţelor de lucru au fost adoptate 13 hotărâri care au vizat stabilirea măsurilor necesare a fi adoptate în vederea prevenirii și gestionării temperaturile extreme în județul Timiș.

Tot în cadrul şedinţelor de lucru au fost analizate şi aprobate următoarele planuri:

- Planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale fenomenului de caniculă, pe teritoriul judeţului Timiş;

- Planurile locale și județene de apărare împotriva inundațiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcții hidrotehnice și poluări accidentale;

- Planul de activităţi al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Timiş pe anul 2018;

 - Verificarea stocurilor de materiale antiderapante existente la bazele și punctele de deszăpezire.

Secretariatul şedinţelor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comandamentului Judeţean de Iarnă a fost asigurat de către Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş prin Secretariatul Tehnic Permanent. Acesta a monitorizat evoluţia situaţiilor operative prelucrând informaţiile şi datele furnizate de Comitetul Judeţean şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, a asigurat completarea şi actualizarea bazei de date cu privire la efectele calamităţilor, acţiunile întreprinse, întrebuinţarea forţelor şi mijloacelor pentru protecţia populaţiei, mediului şi reducerea pierderilor materiale.

Activitățile de intervenție desfășurate de Inspectortaul de Poliție Județean, în comun cu I.S.U. Timiș.

INTERVENŢII

I.P.J. Timiş

Misiuni

accidente rutiere grave

137

(177 persoane încarcerate, dintre care 150 adulți și 22 copii)

calamități naturale

50

incendii

50

depistarea unor bombe și explozivi

34

salvarea unor persoane aflate în primejdie

251

Activitatea Serviciului de Ambulanță Județean la nivelul judeţului Timiş s-a desfăşurat cu participarea a 52.5 medici, 158 asistenţi medicali, 211 ambulanţieri și 74 autosanitare.

În perioada 01.01.2017 – 31.12.2017, dispeceratul Serviciului de Ambulanță al Judetului Timis a înregistrat un număr de 166.961 solicitări, din care 3.143 solicitări false şi 163.818 solicitări au avut finalitate medicalǎ.

La un număr de 22.893 cazuri au participat colaboratorii Serviciului de Ambulanţǎ Timiş (SMURD, Servicii de Ambulanță private), iar 140.925 este numărul de intervenţii la caz ale instituţiei noastre.

Anul 2017 a fost unul intens din punct de vedere meteorologic. Varietatea și severitatea fenomenelor meteorologice care s-au produs în decursul acestui an au determinat emiterea de către Serviciul Regional de Prognoza a Vremii, pentru județul Timiş, în perioada 01.01-31.12.2017 (specificarea “Atenționare” sau “Avertizare” si codul de culori se fac în funcție de gravitatea manifestărilor de vreme):

 • 197 atenţionări cod galben nowcasting,
 • 34 avertizari cod portocaliu.

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru avertizarea fenomenelor meteorologice periculoase de scurtă durată, pentru jud. Timiș:

 • 47 informări meteorologice naţionale,
 • 27 atenţionări cod galben
 • 3 avertizări cod portocaliu
 • 1 avertizare cod roșu

 Datorită avertizărilor hidro–meteorologice Cod Roșu și Cod Portocaliu, a fost activat de 5 ori Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor (Grupa Operativă a CJSU) la sediul I.S.U. Banat.

CONCLUZII FINALE

În anul 2017, s-a realizat o bună colaborare între instituţiile cu reprezentare în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, structurile de suport tehnic şi-au desfăşurat activitatea în sprijinul executării misiunilor de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş, conform Hotărârii de Guvern nr. 557/2016.

Obiectivul general care a stat la baza hotărârilor luate şi a activităţilor desfăşurate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş în anul 2017, a fost creşterea gradului de siguranţă a populaţiei judeţului în cazul producerii situaţiilor de urgenţă, prin perfecţionarea sistemului de gestionare a riscurilor şi evenimentelor generatoare de dezastre şi creşterea eficienţei acţiunilor de prevenire şi intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor distructive ale acestora.

Şi în anul 2018 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, va avea în atenţie gestionarea corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă; asigurarea avertizării, alarmării şi determinarea populaţiei să răspundă la solicitarea de evacuare, asigurarea forţelor şi mijloacelor specializate pentru evacuarea oamenilor, animalelor, bunurilor materiale şi protecţiei mediului, identificarea, asigurarea spaţiilor şi condiţiilor corespunzătoare pentru cazare, hrănire şi asistenţă medicală de specialitate, respectiv sanitar-veterinară, identificarea, asigurarea forţelor şi mijloacelor specializate pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale sau altor situaţii de urgenţă.

Propuneri de măsuri pentru anul 2018:

 • Încheierea unui protocol cu firme specializate care dispun de utilaje grele (automacarale, buldozere, excavatoare, trailere etc.) pentru punerea la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “BANAT” al judeţului Timiş, la momentul producerii unor situaţii de urgenţă în judeţul Timiş;
 • Identificarea de resurse financiare aflate la dispoziția Comitetului Județean care să fie folosită pentru acțiuni imediate (asigurarea hranei și apei pentru persoanele afectate de dezastru în primele 72 ore);
 • Cooperarea regională, acest proces vizează, în principal, o colaborare tehnică îmbunătăţită care include anticiparea, atenuarea şi răspunsul la hazarduri naturale spontane, cum ar fi inundaţiile transfrontaliere;
 • Analiza în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a alocărilor de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă a fondurilor necesare gestionării situaţiilor de urgenţă.
 • Cooptarea de experți în comisiile de evaluare a pagubelor ca urmare a dezastrelor (aceștia prestează activități doar contra cost).

PREZENTAREA TEHNICII DE INTERVENȚIE ACHIZIȚIONATĂ PRIN SPRIJINUL CONSILIULUI JUDEȚEAN TIMIȘ

Tot astăzi, cu ocazia activității de prezentarea a bilanțului activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul Bazei de Operații instalată în comuna Ghiroda, au fost prezentate și ultimele achiziții intrate în dotarea ISU Timiș.

Pentru a ne îndeplini cât mai eficient misiunea de salvare a vieții și bunurilor material, avem nevoie de o tehnică performantă și eficientă, atât pe partea de pregătire, cât și pe partea de intervenție. În consecință, în ultima perioadă, au fost achiziționate, prin sprijinul Consiliului Județean Timiș, o Pernă de Salvare de la înălțimi, în valoare de 323.680 lei, Corturi pentru modul de pompare HCP pentru Modulul RO, modul acreditat la nivel european pe partea de intervenție în caz de inundații, în valoare de 271068,91 lei, dotate cu sitem de climatizare și încălzire, sistem de iluminat, cort pentru dușuri echipat complet, Modul de echipamente pentru dotare poligon de instruire pompieri, format din 3 generatoare de fum, 3 manechine de 70 kg cu sistem de operare vocală, 3 manechine pentru antrenament scafandri, pachet simulator de incendiu și modul de simulare incendiu la vase sub presiune, în valoare de 234.430 lei.

INFO CONTACT

Strada Înfrăţirii, nr. 13, cod: 300126, Timişoara, Timiş

0256.434.870, 0256.434.871

0256.430.615

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

LOCALIZARE

Top