Marți 13 - ziua informării preventive
Atunci când data de 13 cade într-o zi de marţi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă prin unităţile subordonate, desfăşoară o serie de activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei privind principalele riscuri generatoare de situaţii de urgenţă precum şi modul corect de comportare în cazul producerii acestora.
În acest sens, în ziua de Marţi 13 decembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Banat” al judeţului Timiş organizează un Punct de Informare Preventivă la Shoping City Timişoara, Calea Şagului nr. 100 în intervalul orar 16.00- 21.00.
La această activitate se vor prezenta mijloace de protecţie individuală ale pompierilor(cască, costum tip nomex, centură, bocanci,). Un instructor din cadrul centrului de formare pentru SMURD Timişoara va prezenta tehnici de resuscitare cardio-pulmonară. Un specialist pirotehnician va prezenta machete ale muniţiei rămase neexplodată din conflictele armate care au avut loc pe teritoriul României. Se vor distribui pliante, flyere cu mesajele campaniilor de prevenire derulate la nivel naţional, campanii susţinute cu sprijinul E-ON Romania. În derularea tuturor acestor activităţi, reprezentanţilor I.S.U. „Banat” al judeţului Timiş li se vor alătura şi reprezentanţi zonali ai companiei de gaz E-On Romania şi voluntari recrutaţi de I.S.U. “Banat” din rândul cetăţenilor în cadrul Campaniei “Salvator din Pasiune”.
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează campanii de informare şi pregătire a populaţiei pentru diferite situaţii de urgenţă. Dintre acestea amintim campania R.I.S.C., o campanie care atrage atenţia asupra exploatării în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a celor de gaz şi campania “Nu tremur la cutremur” – o campanie de informare şi pregătire a populaţiei în cazul producerii unui seism. Câteva recomandări din cadrul campaniei R.I.S.C.:
- Nu folosiţi improvizaţii la instalaţii şi aparate;
- Nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune nesupravegheate;
- Nu utilizaţi coşurile de fum cu defecţiuni; izolaţi-le faţă de materiale combustibile;
- Verificaţi şi curăţaţi coşurile de fum obligatoriu înaintea sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie;
- Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere;
- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate;
- Nu lăsaţi copii să se joace în apropierea instalaţiilor electrice sau a stâlpilor de electricitate;
- La aprinderea focului se respectă principiul “gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra apoi se deschide robinetul de gaz.
Pentru a marca această zi – Marţi 13- Ziua informării preventive- I.S.U. “Banat” al judeţului Timiş organizează un concurs cu premii constând în 3 detectoare autonome de fum achiziţionate cu sprijinul de E-ON Romania. Detectorul de fum se montează în cameră, pe hol ori pe casa scării. Se amplasează pe tavan, cât mai aproape de mijlocul încăperii, departe de ferestre, ventilatoare, surse de abur sau calorifere. Nu se montează în băi sau bucătării.
Premiile vor fi ridicate de la sediul I.S.U. “Banat” al judeţului Timiş din localitatea Timişoara, str. Înfrăţirii, nr 13, în intervalul orar 08.00-16.00 pe baza cărţii de identitate.