×

Eroare

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but Picturi_Moga is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Pictor pompier Andrei Moga

În data de 15.07. 2016 începând cu ora 18:00, colegul nostru pictorul pompier Andrei Marian Moga organizează un vernisaj unde își va expune creațiile. Evenimentul va avea loc în incinta bastionului Theresia, galeria Bastart (lângă Cafe de Paris).

În cadrul expoziției sunt prezentate un număr de 40 de tablouri, pictură în ulei pe pânză, din ultimii 3 ani, cu tematică diversă (pompieristică, istorică, militară, natură statică etc.)

Interviu cu pictorul pompier Andrei Marian Moga

- DE CAND PICTEZI?

Desenez de când mă știu, m-a pasionat grafica, coloratul, dar pictură în ulei pe pânză de pe la vârsta de 13 ani

- CUM AI AFLAT TAINELE PICTURII IN ULEI?

Bunicii mei aveau cunoștințe o familie de pictori peisagiști din Beiuș, familia Marge, la care  m-am dus ucenic, și de-a lungul unui an am aflat secretele picturii în ulei, cum se pregătește o pânză, cum se combină culoarea, tipuri de pensule si rame.

- DESEN SAU PICTURĂ ÎN ULEI?

Consider ca un bun pictor trebuie să fie și un bun desenator, liantul între concept, și o lucrare pictată este desenul, schița, .. sunt unii artiști care pictează direct, fără o idee de pornire, .. eu nu mă regăsesc între ei, mie îmi place înainte sa încep un tablou, imaginea lui gata să o am deja proiectată  în minte, iar cu cât mă apropii de adevăr, cu atât îl consider mai reușit..(lucrarea finală).

- CÂND TE APUCI DE UN  TABLOU, DE LA CE PORNEȘTI?

O mică idee, devine o schiță în creion pe hârtie, ulterior transpusă pe pânză, cu noțiuni de paginație și perspective integrate. Pe urmă culoarea, din spate în față, de la închis la deschis, și îm final lucrez la detalii..

- CE STUDII AI IN DOMENIU?

Am parcurs cam ce era de parcurs în domeniu, liceu de profil, Școala populară de arte, Facultatea de Arte plastice, ucenicii la artiști precum Ștefan Popa Popas, dar ajungi la un moment dat, când realizezi că ai nevoie de un stil propriu, pe care îl dobândești în ani.. și lucrând..

- CE ITI PLACE SA PICTEZI?

Am cam încercat tot, de la peisaje, anotimpuri, portrete,reproduceri mari artiști, la lucrări abstracte, studii, lucrări foarte dinamice sau cu tentă religioasă..dar simt că *natura* ar fi subiectul de care sunt cel mai atașat.

- TEMA PREFERATĂ?

In ultima perioadă simt că mă atrag temele militare, cotidiene cât și  istorice, evenimente cu puternic impact emoțional, și faptul că sunt pompier poate că și-a pus amprenta..

- CE TE INSPIRĂ?

Oamenii, imi place să cunosc zilnic *personaje* noi, destinații istorice sau reprezentative, obiecte vechi.. muzee, toate mă încarcă energetic, pozitiv, și să nu uit peisajele.. un cer de vară noaptea, plin de stele, la o margine de pădure.. sau Satul românesc.. zărit între niște dealuri.. epice.. dar efemere.

- STILUL ADOPTAT?

Am plecat la drum un peisagist, pictând realist, pe formă, cât mai aproape de adevăr, foarte colorat, ușor spre naiv, în școală te formează abstract, să spargi forma, să uiți de peisaje și flori, să lucrezi la scara mare. Acum, lucrez într-o simbioză, un stil unic, îmbinând realul, clasicul, cu tehnici moderne.

- CE PICTORI TE INSPIRA?

Sunt câțiva care mă impresionează, ca și teme, J.M.W. Turner,  cum tratează personajele îl prefer pe Francisco de Goya, sau Caravaggio, părintele clar-obscurului.

- SE POATE TRAI DIN PICTURA?

Da, dar greu la noi în țară, trebuie să faci mult ce vor alții, să faci artizanat, cadouașe pietricele pictate, ..dincolo e altceva, dar în ultimii ani, pictorii din Europa de Est încep a fi foarte apreciați. Pânza, vopsele, pensule, rame.. toate costă..

- CATE TABLOURI AI FACUT PANA IN PREZENT?

Câteva sute.. le-am pierdut numărătoarea, imi pare rău că  nu le-am fotografiat  pe toate.. și doresc câteva mii să dobândesc.. poate cine știe..

- UNDE PICTEZI?

În Timișoara, apartamentul unde locuiesc l-am transformat în atelier cât și în galerie, tablourile decorând toți pereții camerelor, iar acum voi face un atelier în Galeria bastART din incinta Bastionului Theresia.

- DE UNDE IȚI PROCURI MATERIALE? CE COSTURI IMPLICĂ?

Din magazine de profil, cumpăr când sunt oferte, sunt cazuri când am pictat peste alte lucrări, ramele și ele în funcție de buget si cromatică, câteodată mi le prepar și eu.

- CUM SE ÎMPACĂ POMPIERII CU PICTURA?

Fiecare din noi are câte un talent înnăscut, fie el desen, muzica, teatru, dar ferice de cel ce și-l descoperă, și exploatează, eu.. vreau să o fac și la nivel profesionist, iar meseria de pompier militar, o meserie pe care o îndrăgesc mult, îmi permite în timpul liber să pictez, să mă detașez de cotidian, deși pictez de regulă cu știrile pornite. Ferice de cei ce reușesc să iși exploateze un talent, în cazul desenului și a picturii,, ea se uită dacă nu exersezi zilnic din păcate.

- CE PLANURI DE VIITOR AI?

O carieră militară de succes, iar pe linie artistică ar fi expunerea de lucrări în cele mai mari Galerii de artă, înființarea unei Școli de vară pentru arte plastice, unde, indiferent de vârstă, lumea să poată participa la diferite ateliere de creație.

 

Pictura este o formă de comunicare, se pot exprima gândri, trăiri personale, vindecă tristețea și reda speranța.

Date de contact:

Tel: 0766900040

Facebook: pictor Andrei Moga

http://andreimoga.simplesite.com/

GALERIE FOTO

{gallery}Picturi_Moga{/gallery}

INFO CONTACT

Strada Înfrăţirii, nr. 13, cod: 300126, Timişoara, Timiş

0256.434.870, 0256.434.871

0256.430.615

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

LOCALIZARE

Top